Leczenie cukrzycy.

Medycyna ludowa, przepisy przy leczeniu cukrzycy.

  •  1. Przepis (przy leczeniu cukrzycy): obrać cebulę z twardej łuski, zetrzeć na gęstej tarce, odcisnąć sok, przelać go do słoika. Na 100 g soku z cebuli włożyć 100 g miodu, dobrze rozmieszać, szczelnie przykryć wieczkiem. Przechowywać w ciemnym chłodnym miejscu.

Stosowanie: przyjmować po 2 łyżeczki od herbaty 3 razy dziennie przed jedzeniem, przez l miesiąc.

  • 2. Przepis (przy leczeniu cukrzycy): niedojrzałe orzechy włoskie (ze­rwane przed 7 czerwca) rozdrobnić i zalać wrzątkiem w proporcji 10 g orzechów na szklankę wrzątku, wlać do emaliowanego czajnika, zakryć pokrywką, zaparzać 15 minut.

Stosowanie: pić ciepłe jak herbatę.

  • 3. Przepis (przy leczeniu cukrzycy): 100 g ziaren dojrzałego owsa umieścić w naczyniu emaliowanym, zalać 600 ml (3 szklankami) wrzątku, przykryć pokrywką i podgrzewać mieszając w ciągu 15 minut. Następnie ochładzać przez 45 minut w temperaturze pokojo­wej, chłodny napar przelać do szklanego naczynia, przecedzić, odcisnąć ziarna, dolać wody przegotowanej do 600 ml, zakorkować. Przechowywać w chłodnym miejscu nie dłużej niż 2 doby.

Stosowanie: przyjmować ciepłe po 1/2 szklanki 3—4 razy dziennie przed jedzeniem. Kuracja trwa 3 miesiące.

  • 4. Przepis (przy leczeniu cukrzycy): 10 sztuk średniej wielkości liści laurowych włożyć do naczynia szklanego lub emaliowanego, zalać 600 ml (3 szklankami) wrzątku, przykryć pokrywką i odstawić do naciągnięcia na 2 — 3 godziny.

Stosowanie: przyjmować po 1/2 szklanki 3 razy dziennie. Kuracja trwa 2 tygodnie, następnie trzeba zrobić miesięczną przerwę. Potem kurację powtórzyć.

 

Metody leczenia przy pomocy odpowiedniej diety są szczególnie skuteczne w leczeniu cukrzycy, którą można bardzo efektywnie kont­rolować w warunkach terapii dietą.

  • Liście batatu, które czasem są nazywane liśćmi białego lub czer­wonego ziemniaka. Proszę wziąć 60 g świeżych liści (30 g wysuszo­nych liści) i 100 g skórki świeżej białej dyni (lub 12 g suchej skórki). Należy wszystkie te składniki drobno pokroić i ugotować. Pić otrzymany płyn jak herbatę o każdej porze dnia.

 

  • Napój z suszonych śliwek. Włożyć 15 g suszonych śliwek do wrzącej wody. Po przygotowaniu należy pić napój jak herbatę.

 

  • Zupa z grochu. Proszę gotować 50 g strączków grochu przez 20 minut. Pić zupę i jeść groszki. Lekarstwo stosować 1 raz dziennie.

 

  • Kasza z żołądka prosięcia. Gotować 500 g żołądka prosięcia do półmiękkości. Pokroić go na małe kawałki. Wziąć ryż i pokrojony na kawałki żołądek prosięcia, po 100 g każdego z produktów, ugotować zupę. Do zupy dodać cebulę, imbir i czosnek.