Cukrzyca -Inne spojrzenie na chorobę.

Ostatnio otrzymałem od czytelników mojego bloga pytania na temat diety cukrzycowej, postanowiłem podzielić się swoją wiedzą i opracować kilka postów na ten temat.

Zanim przejdę do samej choroby, chciałbym Ci przedstawić pewnego lekarza, jego nowatorskie spojrzenie na organizm człowieka, oraz niekonwencjonalne metody leczenia, które stosuje z pozytywnym skutkiem. Większą część swojego życia poświęcił pacjentom, lecząc ich skutecznie opracowanymi przez siebie naturalnymi metodami. Poznasz jego opinię na temat cukrzycy i metodę leczenia, którą stosuje.

Henry G. Bieler, doktor medycyny prowadzący praktykę lekarską od ponad pięćdziesięciu lat w Pasadenie USA st. Kalifornia. Lata obserwacji i doświadczeń przekonały go, że zarazki nie wywołują choroby. Są po prostu zawsze obecne, zdolne rozmnażać się w organizmie, którego funkcjonowanie zostało zakłócone.

Żyjemy dziś w epoce, która staje się coraz bardziej mroczna dla medycyny- twierdzi Bieler. Lekarz chcąc wyleczyć pacjenta, zagląda do opasłego tomu zawierającego nazwy tysięcy leków, spośród których wybiera i przepisuje choremu pigułki.

Pojawieniu się cudownych leków towarzyszy często wielka kampania reklamowa, a kiedy okazuje się, że specyfiki te są niebezpieczne, dyskretnie wycofuje się je z aptek, by zastąpić innymi, silniej działającymi.

Dr Bieler odrzucił leki po części dlatego, że zaczął zastanawiać się nad odwieczną prawdą medycyny, wedle której do pokonania choroby, przyczynia się sama natura, wykorzystując naturalne mechanizmy obronne organizmu. Jest ona najdoskonalszym uzdrowicielem. Lekarz powinien współpracować z siłami natury, a nie zarządzać nimi.

Dr Bieler nie zgadza się z lekarzami, którzy podają chorym i wyczerpanym ludziom silnie działające toksyczne środki farmakologiczne, a następnie są zmuszeni uciekać się do kolejnych leków, by zaradzić skutkom poprzedniej kuracji.

Prowadząc badania nad procesami przemiany materii, doszedł do wniosku, że powinien zrezygnować z leków i potraktować pożywienie jako jedyny środek leczniczy. Tę samą metodę leczenia zdecydował się zastosować w odniesieniu do swoich pacjentów. Stał się przez to cenionym i bardzo popularnym lekarzem, ponieważ jego metoda leczenia okazała się niezmiernie skuteczna.

 

A oto, co na temat cukrzycy i metody jej leczenia pisze dr Bieler.

Cukrzyca jest stanem chronicznym, w którym orga­nizm nie może przyswoić pewnej części pożywienia, a zwłaszcza węglowodanów. W państwach zachodnich znajduje się ona na siódmym miejscu wśród chorób, które mogą spowodować śmierć człowieka. Insulinę i tabletki przeciwcukrzycowe powitano jako jedyny ratunek dla cukrzyków. Czy rzeczywiście spełniają taką funkcję?

Jestem odmiennego zdania,- pisze dr Bieler. Insulina to substancja toksyczna wywierająca szkodliwy wpływ na naczynia krwionośne. Długotrwałe jej stosowanie powoduje po­wstawanie różnego typu chorób tętnic. Wnikliwe badania wykazują, że organizm człowieka może wytrzymać zastrzyki z insuliny przez około 25 lat, potem tętnice rozkładają się i następuje śmierć.

U cukrzyków zawsze w tle czai się toksemia, a tarczyca jest zazwyczaj nadmiernie pobudzona. Leki przeciwcukrzycowe hamują nadczynność tarczycy. Są jednak mniej skuteczne i bar­dziej toksyczne, a więc bardziej szkodliwe niż insulina. Pożytek z nich płynący nie równoważy ryzyka, na jakie naraża się zażywający je pacjent.

Prowadząc leczenie dorosłych cukrzyków mogłem kontrolować poziom cukru w moczu poprzez samą dietę. U dzieci natomiast, w najlepszym razie, ograni­czałem dawki insuliny, nigdy jednak nie rezygnując z niej całkowicie-pisze dr Bieler.

Najlepszym sposobem odżywiania się w przypadku cukrzyków jest dieta warzywna – gotowane jarzyny niemączyste i zupy jarzynowe – której celem jest od­ciążenie wyczerpanej trzustki. Zalecane są zwłaszcza warzywa bogate w potas, ponieważ głównym skład­nikiem chemicznym tego gruczołu jest związek potasu. Jeśli uda się odtworzyć poziom potasu, nie tylko przy­wróci się siły trzustce, ale także w znacznym stopniu zneutralizuje charakteryzującą cukrzycę kwasowość.

Stwierdziłem-pisze dr Bieler, że najlepszym sposobem leczenia cuk­rzyka jest odstawić mu insulinę i jednocześnie zalecić leżenie w łóżku. Jeśli pacjent nie chce się na to zgodzić – ani też na dosyć ścisłą dietę – nic nie mogę dla niego zrobić.

Podstawowymi składnikami pożywienia stają się krótko gotowane warzywa niemączyste, takie jak seler, pietruszka, kabaczek, cukinia i fasolka szparagowa, miksowane i podawane w postaci zupy. Pacjent powinien przestrzegać tej diety aż do momentu, gdy w moczu nie stwierdzi się obecności cukru. Musi też pozostać w łóżku, aby umożliwić wątrobie i trzustce jak najlepsze funkc­jonowanie, nie obciążając ich kwasami będącymi wyni­kiem wysiłku i zmęczenia fizycznego.

Aby uwolnić krew od cukru potrzeba od jednego do czterech dni, a niekiedy nawet więcej.

Pacjent może wówczas powrócić do wcześniejszego trybu życia, przestrzegając jednak starannie obmyślanej diety. Pozostaje nadal pod kontrolą, abym mógł określić, po jakim czasie pojawi się znowu cukier we krwi.  

Kiedy tak się stanie, powinien położyć się z powrotem do łóżka i ograniczyć wyłącznie do zupy jarzynowej. Tym razem będzie potrzebował o połowę mniej czasu niż poprzednio, by usunąć cukier z organizmu. Moja rola polega na opracowaniu idealnej diety, do zastosowania w tym jednym konkretnym przypadku, która uwolni pacjenta od cukru, dostarczając mu jednocześnie wystarczająco dużo energii, by mógł z umiarem pracować.  

Zaawan­sowana cukrzyca jest poważną chorobą, niezależnie od tego, czy stwierdza się obecność cukru, czy też nie.

Pociąga za sobą zaburzenia pracy trzustki, a także – w znacznej mierze – wątroby. Nie można spodziewać się, że pacjent będzie mógł normalnie żyć. W łagodnej jednak postaci cukrzycy chory może dobrze tolerować dietę, z której wykluczono cukier i mąkę. Umożliwi mu to obniżenie wagi ciała i zapewnienie sobie zadowalają­cych warunków życia.

———————–

Kuchnia diabetyków

Cukrzyca – choroba cywilizacyjna – dotyka coraz więcej osób, zarówno młodych, jak i starszych. To cena, jaką płacimy za coraz wyższy poziom życia. Jej rozwojowi sprzyjają podstawowe…

W Kuchni diabetyków znajdziesz najnowsze zalecenia dotyczące właściwego odżywiania się w cukrzycy oraz przepisy na potrawy dozwolone w diecie cukrzycowej, zarówno receptury na dania proste, jak i na bardziej wykwintne – wszystkie i smaczne i zdrowe. Z pewnością warto zajrzeć do tego poradnika!

Poradnik w formie e-booka, w chwili obecnej cena promocyjna. Zamów teraz…