Kofeina Przyczyną Zaparć?

Kawa pomaga na zaparcia, ale kofeina może szkodzić. Osoby często cierpiące na zaparcia piły więcej kawy i herbaty.

Dla szybkiego a jednocześnie łagodnego pobudzenia jelit spróbuj wypić filiżankę kawy. Jak twierdzi dr Read, u 1/3 populacji zdrowych ludzi kawa działa pobudzająco na motorykę jelit, zarówno ta prawdziwa jak i bezkofeinowa. Wśród 14 zdrowych kobiet i mężczyzn, dr Read wykazał, że używka ta pobudza ruchomość jelit u osób wrażliwych. Badani pili porcję kawy lub odpowiednią ilość gorącej wody. Mierzono zmiany ciśnienia i pracę jelit czujnikami w odbytnicy.

Kawa dawała zadziwiająco szybki efekt. Zaskakująco wyraźne nasilenie ruchomości jelita grubego stwierdzono już po 4 minutach od wypicia kawy. To sugeruje, jak mówi dr Read, że kawa w jakiś sposób nadaje sygnał pobudzający do jelita poprzez hormony wydzielane po jej kontakcie ze ścianą żołądka, lub drogą nerwową. Zwiększona ruchomość jelit utrzymuje się, co najmniej przez pół godziny. Gorąca woda nie wywierała żadnego działania. Działanie przeczyszczające kawy wydaje się być bardziej wyraźne u kobiet niż u mężczyzn. Działa ona lepiej tylko rano, w ciągu dnia jej działanie jest prawie żadne. Dr Read nie wie, jaki składnik kawy działa tak silnie przeczyszczająco. Oczywiste jednak, że nie jest to kofeina.

Filiżanka kawy jest dobrym sposobem w przypadku nagłego zaparcia. Nie polegaj jednak na kawie stale- możesz się przyzwyczaić.

Chociaż kawa może działać przeczyszczająco, to kofeina może u niektórych wręcz powodować zaparcia. W badaniu wśród 15 000 kobiet i mężczyzn ( Uniwersytet Północnej Karoliny) wykazano, że osoby często cierpiące na zaparcia piły więcej kawy i herbaty. Możliwą przyczyną tego jest „znieczulenie” zakończeń nerwowych jelit pod wpływem stałej stymulacji kawą i kofeiną. Jelita stają się ospałe – jak przy stałym stosowaniu farmakologicznych środków przeczyszczających.

Inną przyczyną sugerowaną przez naukowców skandynawskich, jest zaburzenie równowagi w gospodarce wodnej organizmu wskutek moczopędnego działania kofeiny. Stolec staje się twardy i trudny do wydalenia, gdyż odwodniony ustrój oszczędza wodę, wchłaniając ją z jelit. Jeśli kawa powoduje zaparcia, najwyższy czas by z niej zrezygnować.