Pierś z kurczaka z warzywami w sosie słodko pikantnym.

Jest to szybki, smaczny i zdrowy posiłek dla serca. Korzyści zdrowotne wynikają też z zastosowanego oleju sezamowego, który zawiera dobre tłuszcze jednonienasycone obniżając poziom cholesterolu. Wartość energetyczna to mniej niż 500 kalorii na porcję, jest to dobre dla serca i talii.

Składniki na dwie porcje: 

2 piersi z kurczaka, cienko rozbić na desce i pokroić w cienkie paski

1 szklanka (lub 1 mała puszka) czerwonej fasoli w puszce

2 filiżanki brokułów, blanszowanych na parze

2 szklanki słodkich ziemniaków, ugotowanych pociętych w plastry

1 szklanka czerwonej surowej papryki, pokrojonej w cienkie plasterki

2 łyżki oleju z pestek winogron

2 łyżki oleju sezamowego

 

Sos słodko-pikantny.

1/4 szklanki nisko sodowy sos sojowy

2 łyżki świeżego posiekanego czosnku

2 łyżki świeżego posiekanego imbiru

2 łyżki oleju sezamowego

2 łyżki sosu Sriracha (pikantny sos z papryczki chili)

2 łyżki octu ryżowego

1 łyżka syropu z agawy

Wykonanie:

Do dużej nieprzywierającej patelni, na dużym ogniu, wlewamy olej i smażymy paski pociętej piersi z kurczaka, na złoty kolor, przez 4-6 minut.

Odkładamy usmażoną pierś z kurczaka na talerz. Do patelni dodajemy pokrojoną paprykę, słodkie ziemniaki, brokuły, fasolę i smażymy przez 3-4 minuty.

Sos wykonujemy ubijając trzepaczką wszystkie składniki, łącząc ich razem. Podajemy w sosjerce lub polewamy gotowe danie.

Smacznego!